Koronaohjeet altistuneelle ja karanteenissa olevalle

Hyvät lumijokiset!

Lumijoella on nyt moni joutunut jäämään karanteeniin koronavirusten aiheuttamien altistusten tai sairastumisen vuoksi. Karanteeniin määrääminen on tartuntatautilakiin (1227/2016) perustuva tartunnan leviämistä rajoittava toimenpide. Jos epäillyn tartuntataudin leviämisen vaara on ilmeinen eikä taudin leviämistä voida muulla tavoin estää, virkasuhteinen kunnan tartuntataudeista vastaava lääkäri tai virkasuhteinen sairaanhoitopiirin kuntayhtymän tartuntataudeista vastaava lääkäri voi päättää karanteenista henkilölle, jonka on todettu tai perustellusti epäilty altistuneen yleisvaaralliselle tai yleisvaaralliseksi perustellusti epäillylle tartuntataudille. Karanteeni ei siis ole valinta, vaan lain perusteella tehty määräys, mutta onneksi vain määräaikainen toimenpide.

Julkaisemme tässä myös PPSHP:n 2.12.2020 päivittämät ohjeet, jossa on kerrottu keskeiset ohjeet niin karanteeniin määrätyille sairastuneille kuin altistuneille henkilöille. Jotta saamme koronan leviämisen kuriin, on tärkeää, että kaikki noudattavat annettuja ohjeita oman tai läheisensä tilanteen edellyttämällä tavalla.

Kunnanhallitus linjasi kokouksessaan 14.12.2020, että jatkamme aiemmin annettujen suositusten mukaisia rajoituksia 6.1.2021 saakka. Oulun seudun kunnat toimivat samoin. Päivitämme tarvittaessa suosituksia vielä ennen joulua.

Paula Karsi-Ruokolainen

Kunnanjohtaja