polkupyörä metsässä

Pyöräilyreitit

Maastopyöräreitit – Pitkä Joutsenreitti
LÄHTÖPAIKAT: Limingan Rantakylän virkistysalueen P-paikka, Liminganlahden luontokeskus, Lumijoen Viinavuori tai Siikajoenkylän keskusta.

REITTI PAIKKATIETOIKKUNASTA: tutustu täältä.

OSOITE LIMINGASSA: Rantakylä, Monttutie 4, 91900 Liminka tai luontokeskus, Rantakurvi 6, 91900 Liminka
OSOITE LUMIJOELLA: Viinavuorentie 170, 91980 Lumijoki
OSOITE SIIKAJOENKYLÄLLÄ: Mutkatie 1, 92320 Siikajoki

REITIN PITUUS: n. 83 km
ARVIOITU KESTOAIKA ILMAN PYSÄHDYKSIÄ 5-7 TUNTIA

MUUTA HUOMIOITAVAA: Jos olet kiinnostunut reitin varrelle jäävien kuntien nähtävyyksistä ja historiasta, kannatta niihin tutustua etukäteen ja valita itselleen sopivat tutustumiskohteet. Limingassa, Lumijoella ja Siikajoella on historiallisesti sen verran paljon annettavaa, ettei niitä kaikkia yhteen tai kahteen päivään ehdi edes sisällyttää. Itse reitti kulkee myös osittain historiallisia reittejä pitkin tai niitä sivuten.

REITTIMERKIT:risteyksissä omassa tolpassaan heijastava sininen pohja ja valkoiset nuolet, muualla heijastava sininen neliö omassa tolpassaan tai puunrungossa. Osa reittimerkeistä on heijastamattomia ja ne saattavat sijaita esim. tienvarren isossa kivessä tai puunrungossa.

TIETOJA REITISTÄ: Pitkä Joutsenreitti on osittain luonnonmukaista metsäpolkua ja osittain kapeaa ja vanhaa tai leveämpää uudempaa metsäautotietä, joka on merkitty maastoon. Metsäpolkuosuuksia ei ole rakennettu tai kunnostettu mahdollisia siltoja lukuun ottamatta, eikä niillä ole jatkuvaa kunnossapitoa. Metsäpolku osuuksilla on luontaisia epätasaisuuksia ja maastonmuotojen aiheuttamia haasteita , kuten hietikkoa, kiviä, puunjuuria sekä mahdollisesti märkiä tai pehmeitä maaston kohtia. Reitillä liikutaan luonnonolosuhteissa ja luonnon ehdoilla – huomioi oma vastuusi! Varaudu ja varustaudu vuodenajan ja sään aiheuttamiin olosuhteiden muutoksiin.

REITIN SOVELTUVUUS JA VAATIVUUS: Reitti soveltuu maastopyöräilyn lisäksi mm. kävelyyn ja polkujuoksuun. Ei sovellu ajettavaksi tavallisella polkupyörällä kuin osittain metsäautotie osuuksilla. Reitti ei ole esteetön. Talvisin reitti on osittain Limingan päässä latu-urana.

Maastopyöräillen polku on helpohko mutta edellyttää silti paikoitellen maastoajotaitoja. Reitti kulkee Lumijoen ja Siikajoen alueilla hiekkapohjaisilla kankailla ja tästä johtuen osa reitistä on pehmeää hiekkaa, joka on parhaimmillaan fatbikella ajettaessa. Pyöräilijän omat ajotaidot, ennakoiva ajotapa ja maltillinen tilannenopeus ovat tärkeitä sekä omalle että muiden turvallisuudelle. Muista kypärä ja ajolasit! Jalkaisin polulla riittää normaali peruskunto ja luonnossa liikkumisen perustaidot.

OHJEITA MAASTOSSA LIIKKUJILLE: Retkeilemme roskaamatta. Polku on yhteinen. Nauti luonnosta ja liikunnasta ja suo sama ilo muillekin! Ilmoita ilkivallasta ja anna palautetta.