Koronarokotussuositukset

Päivitetty 5.12.2022

Kenelle kolmansia koronarokoteannoksia suositellaan?

Suosittelemme kolmatta rokoteannosta kaikille 18 vuotta täyttäneille ja riskiryhmiin kuuluville 12 vuotta täyttäneille.

Myös muille 12–17-vuotiaille voidaan antaa kolmas rokoteannos, jos se on tarpeen erityisestä syystä, esimerkiksi rokotustodistusta varten.

Suurin osa ihmisistä ei tarvitse suojan kannalta kolmatta annosta, jos he ovat sairastaneet koronataudin ja saaneet kaksi rokoteannosta. Neljännen annoksen kohderyhmään kuuluva taudin sairastanut tarvitsee kolmannen rokoteannoksen.

Millä aikavälillä voin saada kolmannen rokotteen?

 • Voimakkaasti immuunipuutteisille suositellaan kolmatta annosta, kun toisesta annoksesta on kulunut vähintään kaksi kuukautta.
 • 60 vuotta täyttäneille ja 18 vuotta täyttäneille riskiryhmiin kuuluville kolmas rokoteannos voidaan antaa, kun toisesta rokotuksesta on kulunut 3–4 kuukautta.
 • Alle 60-vuotiaille, jotka eivät kuulu riskiryhmiin, kolmas rokoteannos voidaan antaa aikaisintaan 4–6 kuukauden kuluttua toisesta annoksesta. Sen voi ottaa milloin tahansa tämän suositellun ajankohdan jälkeenkin.
 • 12–17-vuotiaille voidaan antaa kolmas rokoteannos, kun toisesta annoksesta on kulunut vähintään kuusi kuukautta.

Kolmannet rokoteannokset lisäävät ja pidentävät suojaa vakavaa tautimuotoa vastaan merkittävästi.

Kenelle neljänsiä koronarokoteannoksia suositellaan?

Suosittelemme neljänsiä annoksia 60–64-vuotiaille perusterveille.

Koronataudin sairastanut ja kolme rokoteannosta saanut ei tarvitse neljättä rokoteannosta, sillä sairastettu tauti vastaa yhtä rokoteannosta.

Huomaathan, että voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille, 18 vuotta täyttäneille lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville ja 65 vuotta täyttäneille suosittelemme tehosteannosta syystalvella 2022. Erona neljänteen annokseen on, että tehosteannoksen kohderyhmien osalta ei enää lasketa, kuinka monta tehosteannosta henkilö on aiemmin saanut tai kuinka monta kertaa hän on mahdollisesti sairastanut koronan.

Kenelle koronarokotteen tehosteannosta suositellaan syystalvella 2022?

Syystalven tehosteannokset pitävät yllä suojaa vakavaa tautia ja kuolemia vastaan.

Syystalven tehosteannosta suositellaan:

 • kaikille 65 vuotta täyttäneille
 • 18 vuotta täyttäneille lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville
 • voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille.

Tehosteannoksen kohderyhmien osalta ei enää lasketa, kuinka monta tehosteannosta henkilö on aiemmin saanut tai kuinka monta kertaa hän on mahdollisesti sairastanut koronan. Rokote voidaan antaa, kun edellisestä rokotuksesta tai taudin sairastamisesta on kulunut vähintään kolme kuukautta.

Kunnat päättävät rokotusaikatauluista ja kertovat mistä ja milloin koronarokotuksen saa. Rokotteet annetaan pääsääntöisesti yhtä aikaa influenssarokotuksen kanssa marras-joulukuussa. Pitkäaikaissairauksien tai ikänsä vuoksi riskiryhmiin kuuluvat 65 vuotta täyttäneet ovat myös influenssarokotteiden kohderyhmää.

Tehosteannoksiin käytetään ensisijaisesti varianttiräätälöityjä rokotteita, jotka laajentavat suojan immunologista pohjaa virusmuunnoksien aiheuttamaa vakavaa tautia vastaan. Kun henkilö on saanut syksyllä yhden varianttirokotteen, hänelle ei enää anneta uutta koronarokoteannosta myöhemmin loppuvuodesta tai influenssarokotuksen yhteydessä.

Miksi syystalven tehosteannoksia ei suositella kaikille?

Syystalven tehosteannosta ei suositella kaikille, koska alle 65-vuotiaille perusterveille aiemmin suositellut rokoteannokset antavat yhä erinomaisen suojan vakavaa tautia vastaan. Heillä sairastettu tauti vastaa myös jatkossa rokoteannosta.
Suositus neljännestä koronarokotteesta perusterveille 60–64-vuotiaille on edelleen voimassa.

Milloin koronarokotesarjan eri rokotukset annetaan?

– 60 vuotta täyttäneille ja kaikille riskiryhmiin kuuluville kolmatta rokoteannosta suositellaan, kun toisesta rokotuksesta on kulunut 3–4 kuukautta. Alle 60-vuotiaille, jotka eivät kuulu riskiryhmiin, kolmatta rokoteannosta voidaan tarjota 4–6 kuukauden kuluttua toisesta annoksesta.

– 60–64-vuotiaille perusterveille suositellaan neljättä rokoteannosta, kun kolmannesta annoksesta on kulunut vähintään kolme kuukautta.

– 65 vuotta täyttäneille sekä immuunipuutteisille ja riskiryhmille suositellaan syystalven 2022 aikana tehosterokotusta, kun edellisestä rokotuksesta tai taudin sairastamisesta on kulunut vähintään 3 kuukautta.

Mitä tarkoittaa voimakkaasti heikentynyt immuunipuolustus?

Voimakkaasti immuunipuutteisiksi katsotaan henkilöt, joilla on jokin seuraavista sairauksista tai tiloista:

 • Elinsiirto
 • Kantasolusiirto
 • Vaikea tai keskivaikea synnynnäinen immuunipuutos
 • Immunosuppressiivinen syöpähoito
 • Autoimmuunisairauksien hoito immunosuppressiivisilla biologisilla lääkkeillä tai JAK-estäjillä
 • Dialyysi ja vaikea krooninen munuaisten vajaatoiminta
 • Pitkälle edennyt tai hoitamaton HIV
 • Lääkärin arvioima muu vaikea-asteinen immunosuppressiivinen tila

Omaa sairautta tai terveydentilaa koskevissa kysymyksissä kannattaa kääntyä hoitavan lääkärin puoleen.

ROKOTUSAIKOJEN AJANVARAUS:

Terveydenhuollon ammattihenkilöt arvioivat, oletteko oikeutettu koronan tehosterokotukseen sekä maksuttomaan influenssarokotteeseen vai tarvitsetteko reseptin influenssarokotuksen hankkimista varten.  

Influenssa- ja koronarokotteiden ajanvaraus:

Terveydenhoitajan puhelinneuvonta:
040 355 9315 (ma – to klo 12-13) tai 
sairaanhoitajan puhelinneuvonta:
08 525 4551 (ti – pe klo 12 – 14, menee takaisinsoittopalveluun).