Hyödyllistä tietoa sähkökatkoihin varautumisesta

Suomen sähköverkon on ennakoitu kärsivän sähköpulasta talvikaudella 2022-2023. Sähkön riittävyyden ollessa uhattuna, Suomen kantaverkkoyhtiö Fingrid asettaa paikallisille sähkön jakeluyhtiöille tavoitteen vähentää kantaverkosta ottamaansa sähköenergiaa. Meillä Lumijoella paikallinen sähkön jakeluyhtiö on Keskusosuuskunta Oulun Seudun Sähkö.

Oulun Seudun Sähkö tulee toteuttamaan mahdolliset kiertävät sähköenergian säästö- ja rajoitustoimet katkaisemalla sähkönjakelun 1-2 tunnin ajaksi johtolähdöittäin. Suurin todennäköisyys sähkökatkoille on kylmien, tuulettomien pakkaspäivien aamuisin ja iltapäivisin.

Olemme koonneet tälle sivulle erilaisia ohjeita sähkökatkojen varalle, sekä vinkkejä omatoimiseen energian säästämiseen.

Tästä linkistä Siirryt Oulun Seudun Sähkön sähköpulasta ja sähkökatkoista lisätietoa antavalle nettisivulle.

https://www.oulunseudunsahko.fi/sahkoverkko/sahkopula-ja-mahdolliset-katkot-sahkonjakelussa.html

Tästä linkistä pääset tutustumaan pelastuslaitoksen ohjeisiin sähkökatkoihin varautumisessa.

https://pelastustoimi.fi/pelastustoimi/varautuminen/sahkokatko

Tästä linkistä voit katsoa Suomen sähköjärjestelmän tilan kantaverkkoyhtiö Fingridin sivuilla.

https://www.fingrid.fi/sahkomarkkinat/sahkojarjestelman-tila/

Tiesithän, että meidän jokaisen kansalaistaitoihin tulee kuulua varautuminen poikkeusoloihin. Aina poikkeavat olosuhteet eivät ole ennakoitavia, sillä sään ääri-ilmiöt, kuten rankkasateet, voimakkaat tuulet ja ukkosmyrskyt voivat vioittaa yhteiskunnan tärkeitä palveluita, kuten sähköverkostoa, tietoliikenneverkkoja tai vesijohtoverkostoa. Tuolloin on ensiarvoisen tärkeää, että kansalaiset tulevat toimeen omatoimisesti, vaikkapa sen 3 vuorokautta. Näin pelastajille, ja vaurioiden korjaajille jää aikaa keskittyä varsinaisen ongelman korjaamiseen. Oheiset oppaat kannattaa tulostaa itselle talletettavaksi.

Tästä linkistä pääset Varautuminen kotona oppaaseen.

https://72tuntia.fi/wp-content/uploads/2019/10/Varautuminen-kotona-esite.pdf

Oheisesta linkistä pääset tutustumaan suositukseen, mitä kaikkea kotoa tulisi aina löytyä, jotta 3 vuorokautta pärjätään ilman yhteiskunnan tarjoamaa apua.

https://72tuntia.fi/wp-content/uploads/2020/10/Kolmen-paivan-kotivara_esiteA5.pdf

Sähkökatkojen aikana on hyvä muistaa, että myös tietoliikenne todennäköisesti häiriintyy jollakin tavalla. Esimerkiksi kotien valokuituverkot eivät voi toimia, sillä kotona oleva reititin tarvitsee toimiakseen sähköä. Matkapuhelimien internet lakkaa myös toimimasta verraten pian sen jälkeen, kun linkkiasema jää sähköttömäksi.

Ja lopuksi ehkä se tärkein! Yhteiskunta pitää huolen meistä kaikista, poikkeusoloissa se voi tapahtua totutusta poikkeavalla tavalla, mutta yhteiskunta toimii aina!